Więcej informacji: http://www.klasan3.pl/rsmp-2011-z-rajdem-zimowym - a Wy co myślicie?
Więcej informacji: http://www.klasan3.pl/rsmp-2011-z-rajdem-zimowym - a Wy co myślicie?
Każdy ma jakieś swoje predyspozycje, dlatego każdemu nigdy się nie dogodzi.
Największym problemem jest jednak fakt, że mamy listopad, a na temat kalendarza mamy jedynie przypuszczenia. Do dziś nie było nawet wiadomo, czy sezon zaczyna się w lutym czy w maju. Czy na ewentualne budowy samochodów mamy 7 czy 3 miesiące? Trochę to komplikuję sprawy.
Zaczynamy od zimowego lotosu, czyli wielkiej niewiadomej. Chociaż może to być całkiem udany pomysł. Do dziś nie wiem jednak, czy będzie można używać opon kolcowanych.
Generalnie 8 rund to dużo. Szkoda, że czasami zapominamy, że mamy kryzys. Nie wiem, czy nie lepiej byłoby zrobić 6 rund ze sporą frekwencją, a nie 8 rund, gdzie zacznie się wybierane rajdów, liczenie punktów i maksymalna frekwencja po 3do5-ciu aut w klasie.
Nie brałem udziału w rundach zagranicznych w 2010r i mimo pozytywnych wrażeń kolegów, jestem jednak przeciwny. Mamy w Polsce bardzo fajne trasy, gdzie można robić rajdy. Poza tym, firmą pokroju LOTOS i ORLEN reklama na Słowacji na pewno pasuję. O nich i tak „napisze” gazeta i „pokaże” telewizja. „Składnicy bloczków betonowych w Kowalewie Dolnym” już nie koniecznie musi to odpowiadać.
Generalnie jestem zdania, że powinniśmy iść w jakość, a nie ilość: A tak znowu 8 RSMP, 12RPP, a potem brakuje aut na liście zgłoszeń lub połowa poodwoływana.
Co do rajdów zagranicznych mnie się wydaje, że to dobry pomysł, ponieważ w Polsce nie jeden organizator już zawiódł i nawet super trasy nie pomogły, bo organizatorem rajdu jest automobilklub. Tym bardziej, że rajdy zagraniczne wcale nie są droższe. Natomiast wpisywać na siłę rajd do kalendarza po to tylko żeby był w Polsce, a potem będzie odwołany, co w ostatnim czasie było często stosowane to bezsens i w tedy znowu zacznie się gadanie co za inteligent zgodził się wpisać do kalendarza ten rajd. Stąd moje zdanie. Natomiast ilość rajdów to kwestia indywidualna, bo w praktyce z 8 i tak liczy się tylko 6. Co do Lotosu zimowego to najpierw musi się odbyć ,żeby można było komentować.
Na pewno Piotrek ma racje, że lepszy dobry rajd zagraniczny niż odwołany lub źle zorganizowany polski. Ale tu dochodzimy do problemu organizacji rajdów w Polsce i ogólnego „pomysłu” na rajdy. Na pewno Bohemia, z mojej wiedzy, jest fajnym rajdem. Jednak wolałbym jechać Wisłę lub Karkonoski niż ciągnąć auto na Słowację.
Jak napisałem, każdemu się nie dogodzi. Rajdy to nie tylko trasy ale i pieniądze oraz niestety czasem kompetencja osób je organizujących.
Jednak zapraszam inne osoby do dyskusji, także kolegów, którzy dopiero zamierzają startować w N3 w 2011. Ciekawi jesteśmy waszych opinii!
Musisz się zalogować żeby móc pisać.