Parę słów ode mnie. Na pewno wiele osób ma marzenia jeżdżenia w sporcie.
Niestety, zarabianie na rajdach jako prywatny zawodnik jest trudne do zrealizowania.
Musisz to na początku traktować trochę jako hobby. Koszty będziesz ponosił Ty. Jak duże?
Jeżeli chcesz startować w KJS, teoretycznie wystarczy Ci seryjne auto. Nie znam dokładnych aktualnych kosztów, ale możesz liczyć na początek komplet jakiś kół (około 800zł – szkoda używać nowych dobrych opon i felg, (różnego rodzaje próby na placach niszczą opony i łatwo uszkodzić felgę na krawężniku) - starczą na kilka kjs-ów), i ze dwa kaski za jakieś 200 zł za oba. Czyli 1000zł wkładu.
Koszt startu w jednym KJS oceniam na jakieś 200-500zł – ale to zależy od miliona rzeczy – opon, klocków, ogólnie „profesjonalizmu” auta, odległości dojazdu do miejscowości w której odbywa się impreza itd. itp
Wiem, że obecnie na kjs przyjeżdżają już prawie profi auta. Ja bym z tym uważał. Wiele można zdziałać i autem seryjnym. Poza tym, cześć aut sprzedanych do KJS z np. RPP idzie już tak zmęczonych, ze nie są w stanie przejechać nawet jednej rundy kjs.
Pamiętaj także, zakładając że nie masz dużego budżetu, że im bardziej przygotowane auto (klatka, zawieszenie, skrzynia), tym trudniej używa się go na co dzień. Ryczący wydech i twarde zawieszenie będzie bawić Cię przez dwa tygodnie, po czym po trasie 600km wywalisz je do kosza.
Jak pojeździsz w KJS, zobaczysz czy Cię to bawi i czy chcesz iść dalej.
Oczywiście jest obecnie furtka omijająca KJS, których zresztą nie byłem fanem, ale jeżeli nie masz budżetu, nie inwestuj w auto, pojeździj w KJS-ach seryjnym autem (odradzam mercedesa taty – wyrżnięcie w krawężnik może sporo kosztować – dużo więcej niż 10 letnie całe cc sporting). Zasada jest taka, jeżeli KJS będą dla Ciebie dużym obciążeniem finansowym, nie możesz myśleć o jakimś bardziej profesjonalnym ściganiu.
Rajdowy puchar polski to koszty od kilku do kilkunastu tysięcy złotych za eliminacje (wyłączając auta topowe)
Ale jak najbardziej realizuj marzenia. Jeżeli będziesz wytrwały, gwarantuje, że kiedyś spotkamy się na odcinkach.
Pozdrawiam
PS
I jeszcze odnośnie klubów - tak, jak najbardziej są pomocne, chociaż z tym jak słyszałem także bywa różnie.
Nie jest jednak tak, że w klubach rozdają kaski, samochody lub opony. Pieniądze musisz zdobywać niestety sam.